Ervaringen

Jahley bij Time of Your Life

Een portretfoto van Jahley

Als tiener hing Jahley (23) vaak op straat. Hij had geen baan en zijn schulden stapelden zich op. MDT Time of Your Life veranderde alles voor hem. Dankzij zijn coach gaat Jahley aan de slag met zijn grote liefde: muziek. Het is het begin van de ommekeer in zijn leven. 'MDT zette me aan het denken over wat ik wil met mijn leven. Ik kan vallen, maar ook weer opstaan.' Volgend jaar hoopt hij dankzij MDT schuldvrij te zijn.

Time of Your Life

Naast Expect Jeugd en MVO Solutions is TOP Groep een partner binnen Time of Your Life (TOYL). TOP Groep-directeur Vanja Ivanišević heeft veel contact met de jongeren. We treffen Vanja en Jahley in een voormalige gevangenis in Utrecht, waar ze die ochtend een presentatie hebben gegeven over het project. 'Ik vind het belangrijk om mijn verhaal te vertellen, daarmee hoop ik andere jongeren te helpen. Daarom ga ik soms mee naar congressen,' vertelt Jahley. Vanja knikt en voegt toe: 'Jahley rondde tweeënhalf jaar geleden al zijn MDT-project af, maar hij hoort gewoon bij de community.'

'Ik vind het belangrijk om mijn verhaal te vertellen, daarmee hoop ik andere jongeren te helpen.'

Dromen bereiken

Hoe het precies in z’n werk gaat bij TOYL? 'Als een jongere bij ons komt, zoeken we een passende coach,' legt Vanja uit. “Die match moet kloppen, dat is cruciaal. De ene jongere heeft een coach nodig die kan motiveren, voor de ander is een gemeenschappelijke achtergrond belangrijk. Stap twee is de droomsessie. Daarin ontdekken de jongeren wat hun droom is. Iedereen heeft iets wat het vuurtje in ze aanwakkert, daar geloven wij in. Vervolgens kijken we wat er nodig om die droom te bereiken. Bijvoorbeeld een training om bepaalde vaardigheden te versterken. Als ze aan de slag gaan met iets waar zij voor staan, blijkt er veel mogelijk. Onze eerste focus is niet om ze naar een baan, school of dagbesteding te helpen, maar dat is vaak wel het bijproduct. Dat is tof om te zien.”

'Ik vertrouwde mijn coach steeds meer en vertelde hem na een tijdje over mijn geldproblemen.'

Over Jahleys passie is geen twijfel mogelijk. 'Mijn droom is om mijn geld te verdienen met muziek maken. Roche, mijn coach bij TOYL, kende ik al langer. Ik kwam elke week bij hem in de studio om muziek te leren schrijven. Elke keer praatten we over hoe het met me ging, zo bouwden we langzaam een band op. Ik zie Roche meer als broer, niet als coach. Ik vertrouwde hem steeds meer en vertelde hem na een tijdje ook over mijn geldproblemen.' Die problemen begonnen toen Jahley op zijn achttiende een eigen zorgverzekering regelde. 'Ik dacht dat het met automatische incasso was, maar dat was niet zo. Ik begreep niet waarom ze brieven bleven sturen. Later vroeg ik een creditcard aan, zodat ik liedjes op Spotify kon zetten. Toen heb ik geld uitgegeven dat ik eigenlijk niet had.'

'Ik zag het eerst niet als schulden, maar als iets wat ik nog even moest betalen.'

‘Ik had weer overzicht’

Terwijl zijn schulden verder oplopen en de brieven op de deurmat blijven vallen, blijft Jahley er rustig onder. 'Ik dacht steeds: dat komt later wel. Ik zag het eerst niet als schulden, maar als iets wat ik nog even moest betalen. Met vrienden praatte ik er niet over, ik vroeg aan niemand hulp.' Uiteindelijk trekt hij aan de bel bij zijn coach. Die wijst hem op een maatschappelijke organisatie die mensen helpt, onder andere op het gebied van geldzaken. Daar krijgt Jahley goede hulp. 'Ik nam al m’n brieven mee. Zij zetten alles op een rijtje, wat mijn schuld was en wat ik per maand ging aflossen. Dat gaf zo’n opgelucht gevoel. Ik had weer overzicht, dat was ik zelf helemaal kwijtgeraakt.' Volgend jaar hoopt Jahley schuldenvrij te zijn.

'Ik nam al m’n brieven mee en zij zetten alles op een rijtje. Dat gaf me zo'n opgelucht gevoel.'

Zo hielp TOYL inmiddels al 800 jongeren. 'We zien helaas veel geldproblemen, zeker de afgelopen maanden,' vertelt Vanja. 'Al die jongeren die nog maar net het hoofd boven water hielden, redden het nu niet meer. Ik hou m’n hart vast voor wat er gaat komen. Jahley is een rolmodel geworden, dat is belangrijk voor jongens en meiden die hier komen.' Jahley vindt het fijn om anderen te inspireren met zijn verhaal. 'Ik heb vrienden die ook schulden hebben, die geef ik tips en ik wijs ze op MDT. Zelf maakte ik ooit een foutje waardoor ik met de politie in aanraking kwam. 

'Ik heb vrienden die ook schulden hebben, die geef ik tips en ik wijs ze op MDT.'

MDT zette me aan het denken over wat ik wil met mijn leven. Ik kan vallen, maar ook weer opstaan.' Met een playlist op Spotify en zijn eerste optreden achter de rug is Jahley op weg naar zijn droom. En als dat niet lukt? 'Dan wil ik jongerenwerker worden, net als Roche.'

Wat is MDT?
Jongeren tussen de 12 en 30 jaar ontwikkelen tijdens hun maatschappelijke diensttijd (MDT) hun talenten, ontmoeten mensen buiten hun eigen leefwereld en doen tegelijkertijd iets voor een ander. Dit maakt niet alleen jongeren sterker, maar ook de samenleving als geheel. In een serie verhalen laten we de diversiteit binnen MDT zien en lees je meer over wat MDT is. Nu alles duurder wordt en meer jongeren hun rekeningen niet meer kunnen betalen, delen we het verhaal van Anne (23) die dankzij haar MDT meer grip kreeg op haar leven. 

Vragen over schulden en geld? Lees hier verder!

Ook een MDT doen bij Time of Your Life?

Time of Your Life

  • Heel Nederland
  • Natuur & Dier (+ 8 onderwerpen)

Je hebt een droom, maar kunt een duwtje in de rug gebruiken om deze te verwezenlijken. Je weet niet wat je wilt in het leven, of het is nog niet gelukt...

In 6 stappen naar jouw ideale MDT

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.