Wat is MDT

MDT opent deuren naar nieuwe werelden en ervaringen

MDT is de afkorting van Maatschappelijke Diensttijd. Wil jij in een korte tijd jouw talenten ontwikkelen, iets doen voor een ander en mensen ontmoeten buiten je eigen leefwereld? Doe dan mee met MDT! 

Wat is MDT?

Doe je mee met MDT, dan ontwikkel je jouw talenten, ontmoet je mensen buiten je bubbel en doe je tegelijkertijd iets voor een ander en/of de samenleving. Ook kom je erachter wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Win-win dus!

Een MDT-traject doe je bij een organisatie in Nederland naar keuze. Welke MDT bij jou past, ligt aan jouw eigen interesses. Er zijn MDT-trajecten op allerlei verschillende thema's, van natuur en milieu tot media en de zorg. Er is dus altijd wel eentje die bij je past!

Vind jouw MDT!

Wat doe je dan precies?

Maak bijvoorbeeld met andere deelnemers je eigen videoserie, zet je in voor de natuur, organiseer een sportactiviteit voor kinderen uit jouw buurt of word een buddy voor iemand die het goed kan gebruiken. Ook doe je trainingen en krijg je begeleiding. Samen met de organisatie die jij kiest, kijk jij wat voor MDT-traject goed bij je past. De keuze is aan jou!

 • Ivo gaf bijvoorbeeld sportles aan kinderen bij FC Noaber. Bekijk hier zijn video!
 • Tessa kwam erachter dat ze in de zorg wil werken dankzij Next Generation Lifeguards. Hier vind je de video.
 • En Michelle heeft haar presentatieskills verbeterd tijdens het maken van video's bij Beeldbrengers. Benieuwd?
Lees meer ervaringen van MDT'ers
'Ik zou MDT absoluut aanraden. Zonder MDT zou ik niet zo ver in het leven staan zoals ik nu sta. Zo positief, zelfverzekerd, enthousiast en leergierig.'
Matthijs, die zijn MDT deed bij IMCoach.

Wat feitjes op een rij

 • MDT doe je in je vrije tijd of tussenjaar. Soms kan het ook onder schooltijd.
 • Je combineert het gemakkelijk met je werk of studie, want een MDT duurt tussen de 80 uur en 6 maanden. Van een paar uur per week tot een paar dagen, dat is jouw keuze.
 • Een MDT doen is helemaal gratis.
 • Na afloop ontvang je vaak een certificaat: handig voor je CV!
 • Je krijgt trainingen, begeleiding en coaching.
 • Terwijl je jezelf ontwikkelt, doe je ook iets voor een ander.
 • MDT is voor jongeren tussen de 12 en 30 jaar.

Vragen? Je vindt hier de antwoorden, of neem contact met ons op!   

Bekijk alle MDT's
'Met een paar uur per week kan je écht iemands leven veranderen.'
- Mette, die buddy was van twee ouderen.

Wat nu?

 • Stap 1: doe de test om de perfecte MDT voor jou te vinden.
 • Stap 2: bekijk de resultaten. Met het filter kun je jouw voorkeuren verder aanpassen.
 • Stap 3: klik op het project dat je leuk lijkt. Neem contact op met de MDT-organisatie of bezoek hun website.
 • Stap 4: de MDT-organisatie helpt je verder! Als alles goed bevalt, doe je hier jouw MDT. Veel plezier!

Jongerenpanel

Wie bepaalt wat MDT is? Jongeren zelf, natuurlijk. In het jongerenpanel van MDT zitten 23 jongeren tussen de 12 en 30 jaar uit alle hoeken van Nederland. Ze hebben zelf een MDT gedaan, gaan dat nog doen of willen zich graag inzetten voor de maatschappij. Ook geven ze de organisatie hun ongezouten mening. Dankzij het jongerenpanel wordt MDT nóg beter.

Maar deelname aan het jongerenpanel is voor jongeren zelf ook waardevol. Ze ontmoeten nieuwe mensen, gaan in gesprek met politici, krijgen trainingen en gaan op bezoek bij MDT-projecten.

'Toen ik bij het MDT-jongerenpanel kwam, ging mijn wereld open. Ik zag allerlei jongeren met verschillende achtergronden, doelen en ambities. Ik voelde me meteen thuis.’
- Maud, lid van het MDT-jongerenpanel.

Zo werken ze aan hun eigen ontwikkeling en vergroten ze hun netwerk. Deelname aan het jongerenpanel is voor sommigen een MDT-traject op zich. De Nationale Jeugdraad in Utrecht begeleidt de groep. 

In 6 stappen naar jouw ideale MDT

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.