Ervaringen

Tirza (24) bij Groen Traineeship

Een portretfoto van Tirza (24)

Iets zat Tirza (24) tijdens haar universitaire studie Bos & Natuurbeheer niet lekker. Want waar werk je precies naartoe? Dat kwam haar motivatie niet ten goede. Toen Tirza’s studieadviseur MDT tipte, besloot ze zich aan te melden.

Waarom deed je mee aan MDT?

Tirza: “Ik wilde alvast in de praktijk met mijn studie Natuur- en Bosbeheer aan de universiteit Wageningen aan de slag. Zo hoopte ik aan mijn motivatie te bouwen, want ik merkte dat ik een negatieve mindset over natuur had. In de media en bij mijn vakken hoor je bijvoorbeeld over grootschalige bosbranden en klimaatverandering. Dat maakte mij wat hopeloos. Bij MDT kon ik leren om mensen meer met de natuur verbinden. En kreeg ik hoop en handvatten om zelf het verschil te maken.”

Wat heb je allemaal gedaan?

Tirza: “We begonnen in een groep van 12 jongeren met het ontwerpen van een voedselbos: een bos waarvan je bijna alle beplanting kunt eten. Tijdens een weekend op het terrein haalden we de wensen op, kregen we een workshop en maakten we samen een mooi plan. Een paar maanden later konden we gaan planten." 

“We hebben zelf een voedselbos ontworpen én aangeplant”

"Mijn favoriete onderdeel was het analyseren van tiny forests. We gingen in groepjes op onderzoek uit: wat is een tiny forest en wat werkt er wel of juist niet? Deze kleine bossen zijn gemaakt samen met een buurt of school, om mensen dichterbij de natuur te brengen. Uit ons onderzoek kwam een checklist, die we konden gebruiken om tiny forests door heel Nederland te analyseren. De resultaten deelden we weer met de beheerders."

"Samen voegden we echt iets toe aan IVN, de organisatie die tiny forests bedacht heeft. Ieder op zijn eigen manier. Sommigen studeren net als ik nog, anderen werken in verschillende sectoren: van horeca tot educatie. Die kennis en onze frisse blik vonden ze waardevol.”

"Iedereen in de groep had wel iets toe te voegen."

En nu?

Tirza: “Ik weet nu beter wat ik met mijn studie kan. Wat ik ook ontdekt heb, is dat ik goed kan samenwerken. En dat ik dat zelfs leuk vind. Eerder deed ik projecten liever alleen, nu ben ik ervan overtuigd dat je niet per se dezelfde mening hoeft te hebben, om samen tot iets moois te komen.” 

Ook een MDT doen bij Groen Traineeship?

Groen Traineeship

  • Heel Nederland
  • Natuur & Dier (+ 2 onderwerpen)

Bomen aanplanten, een campagne bedenken om plasticgebruik te verminderen of een voedselbosfestival organiseren. Tijdens het Groen Traineeship werk je gedurende...

In 6 stappen naar jouw ideale MDT

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.