Ervaringen

Oumaya (18) bij een MDT

Een portretfoto van Oumaya (18)

Het viel Oumaya (18) op dat leeftijdsgenoten in haar buurt elkaar maar weinig tegenkwamen. Daar moest verandering in komen, vond ze. Daarom deed Oumaya mee met de MDT Community Heroes 070: “Op ons evenement kwamen honderden mensen én een regionale cameraploeg af.”

Community Heroes 070

In alle stadsdelen van Den Haag zijn jongeren actief om een positieve impact te maken op hun buurt. Stichting Ready leidt ‘Community Heroes’ op: jongens en meiden die elkaar nog niet kennen, komen wekelijks bij elkaar om zelf maatschappelijke evenementen te bedenken én organiseren.

Hoe heb je van MDT gehoord?

Oumaya: “Samen met anderen uit de Haagse wijk waar ik woonde, Loosduinen, organiseerde ik een buurtfeest. Ik ben heel nieuwsgierig aangelegd. Toen de projectleider me tijdens een vergadering aansprak over Community Heroes 070, hebben we dan ook meteen even kennis gemaakt. De informatie over MDT heb ik nog wel een tijdje laten bezinken, hoor.”

Waarom deed je mee aan MDT?

Oumaya: “Hoe meer ik het concept van Community Heroes begreep, hoe leuker ik het vond. Het sprak me aan dat je aan een maatschappelijk doel werkt. Mijn toenmalige woonwijk Loosduinen bijvoorbeeld, is heel rustig. Jonge bewoners spreken elkaar niet zoveel. Daar wilde ik verandering in brengen. Ook leek het me leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en m’n talenten te ontwikkelen.”

“Hoe meer nieuwe mensen ik leerde kennen, hoe leuker ik het vond.”

Wat heb je allemaal gedaan?

Oumaya: “Omdat we elkaar nog niet kenden, waren de eerste paar vergaderingen heel nuttig. We schreven onze ambities op posters en kregen een ‘lifecoach’ die ons het hele traject begeleidde. Samen organiseerden we evenementen om jongeren echt naar buiten te brengen. Omdat ik merkte dat mijn buurtgenoten creatief zijn, kwam ik bijvoorbeeld op het idee van een graffitimiddag.”

“Ik vond het zo leuk om te doen, dat ik me aanmeldde voor een tweede MDT-traject. Inmiddels was ik verhuisd naar Escamp, een andere wijk in Den Haag. Met mijn nieuwe MDT-groepje bedachten we een evenement om mensen van jong en oud te inspireren. Dat werd Ready Talk.”

“Er kwamen mensen met allerlei verschillende achtergronden op ons evenement af. Ik stond op het podium en kondigde alle sprekers aan, waaronder Jandino Asporaat. Dat was best wel spannend. Maar ook geslaagd, want na afloop hoorde ik dat veel bezoekers zich in de verhalen herkenden. TV West kwam zelfs opnames maken en we waren op radiostations FunX en Den Haag FM.”

“MDT is echt anders dan de werkervaring die je bij een bijbaantje opdoet.”

En nu?

Oumaya: “MDT is echt anders dan de werkervaring die je bij een bijbaantje opdoet. Omdat je mensen met verschillende achtergronden ontmoet, leer je luisteren. Mijn denkbeeld over anderen veranderde constant. Ik leer nog steeds iedere minuut bij!”

“Als ik zometeen ga studeren, wil ik tijd vrij blijven maken voor vrijwilligerswerk. Maatschappelijke betrokkenheid is sowieso goed om te laten zien in je cv. Ook lijkt het me leuk om nu zelf lifecoach te worden.”

In 6 stappen naar jouw ideale MDT

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.