Ervaringen

Mike bij Community Champions

Een portretfoto van Mike

Mike komt uit Kirgizië en woont nu anderhalf jaar in Nederland. Hij droomde er vroeger van om voetballer te worden. Toen zijn vader overleed, besloot hij te stoppen. “Ik had geen motivatie meer om met voetbal door te gaan. Toen mijn docent mij daarna vertelde over het MDT-project bij Vitesse en vroeg wie er mee wilden doen, was ik de eerste die ja zei.”

Motivatie en toekomst

Voordat Mike meedeed met MDT, wist hij nog niet zo goed waar hij heen wilde in de toekomst. MDT Vitesse United (Community Champions) hielp hem hierbij: “Toen ik begon aan dit project, wist ik nog niet wat ik wilde studeren of wat voor baan ik wilde. Ik kon niks bedenken. Maar deze mensen,’ Mike wijst naar projectleiders Bram en Rashad, “hebben mij gemotiveerd om beter te leren, om echt iemand te worden. Ik wil nu graag de businessopleiding doen.”

“Toen ik begon aan dit project, wist ik nog niet wat ik wilde studeren of wat voor baan ik wilde. Ik kon niks bedenken.”

En hoe raakte Mike gemotiveerd? “Ik zie dat de mensen die hier werken zich écht ergens voor inzetten. Ze werken voor ons, ze zetten zich in voor ons. Dat maakt het project zo mooi. En ik wil dat nu ook doen.” Maar een businessopleiding, dat draait vaak ook om geld. Mike legt uit: “Geld hebben is altijd leuk, maar met mijn bedrijf kan ik ook voor andere mensen geld verdienen. Ik wil het niet alleen voor mezelf doen, maar ook voor anderen.”

Eerste opdracht

Bij Vitesse krijg je sportles en theorielessen over persoonlijke ontwikkeling. “Ik vond het leuk dat het iedere dag over iets anders ging.” Vooral de eerste opdracht maakte indruk op Mike. “Onze docent gaf ons de opdracht om met mensen te praten die in het stadion rondliepen voor het WK Volleybal. Dat vond ik heel leuk en natuurlijk spannend. Mijn Nederlands was nog niet zo goed, maar het was leuk om te merken dat de mensen me tóch begrepen. Ik voelde dat ik met mensen kon praten en communiceren.”

“Mijn Nederlands was nog niet zo goed, maar het was leuk om te merken dat de mensen me tóch begrepen.”

En precies dit soort opdrachten zorgden ervoor dat Mike nu vloeiend Nederlands spreekt. “Het komt echt doordat ik meedoe aan deze MDT. Ik heb hier veel woorden geleerd en gehoord en praat hier met iedereen vooral Nederlands.”

Anderen motiveren

Ondanks dat hij het spannend vond om bij de eerste opdracht onbekenden aan te spreken, hielp en motiveerde Mike de anderen uit zijn groep. “Mijn vriend Achmed was een beetje verlegen en vroeg of ik hem wilde helpen. Dat vond ik heel leuk om te doen.” En dat zien projectleiders Rashad en Bram ook. Rashad: “Mike is echt een motivator in de groep. Iemand die zegt: laten we het gewoon doen! Hij biedt aan om anderen te helpen, werkt voor de groep en brengt echt een positieve vibe mee. Dat is zijn talent.”

“Ik heb hier geleerd om in een team te werken. Ik vind werken in een team nu zelf leuker dan werken in mijn eentje.”

Vroeger was dat anders, vertelt Mike: “Vroeger deed ik alles voor mezelf, een beetje egoïstisch misschien. Ik heb hier geleerd om in een team te werken. Ik vind werken in een team nu zelf leuker dan werken in mijn eentje.”

Anderen ontmoeten

Tijdens zijn MDT heeft Mike veel verschillende mensen ontmoet. “Als ik nu iemand zie, stel ik me direct voor en vraag ik hoe ze heten. Het is voor mij niet meer moeilijk, het is nu alleen soms nog de taal die in de weg zit.” Dat Mike het nu minder spannend vindt om voor veel mensen te praten, zag je terug op een evenement van Vitesse. Hier heeft Mike zijn verhaal verteld voor de wethouder en ongeveer zeventig man. Rashad vertelt: “Dat Mike zijn verhaal voor zoveel mensen stond te vertellen, dat was echt heel bijzonder om te zien.”

“Ik had er nooit geen zin in, ik was nooit afwezig. Ook als mijn vrienden geen zin hadden, overtuigde ik ze om toch te gaan.”

Terugkijkend op zijn MDT

“Ik ben trots, blij en positief. Er zijn geen negatieve dingen. Ik had er nooit geen zin in, ik was nooit afwezig. Ook als mijn vrienden geen zin hadden, overtuigde ik ze om toch te gaan.” Dat is dan ook de reden dat Mike nog niet klaar is bij Vitesse. Zijn MDT-traject is klaar, maar hij blijft betrokken. Rashad vertelt: “Jongeren zoals Mike zijn en voorbeeld voor anderen. Hij is een soort begeleider, helpt bij evenementen en staat altijd voor ons klaar. Dat vinden wij heel mooi om te zien.”

Ook een MDT doen bij Eredivisie Community Champions?

Eredivisie Community Champions

  • Heel Nederland
  • Onderwijs & Educatie (+ 2 onderwerpen)

Ben jij klaar om een echte Community Champion te worden? Stap in de wereld van Community Champions, waar voetbal niet alleen een sport is, maar een weg...

In 6 stappen naar jouw ideale MDT

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.