Ervaringen

Martine (33) bij Realisten Academie 2.0

Een portretfoto van Martine (33)

Werkgevers die niet open staan voor jongeren met een beperking. Martine, die zelf een vorm van autisme heeft, weet hoe het voelt: “Ik focus liever op mogelijkheden. Kijk naar waar iemand goed in is, in plaats van wat er niet kan.” En waar ze goed in is, dat ontdekte Martine toen ze als voorlichter en promotor bij de Realisten kwam. Tijdens haar MDT liet ze werkgevers zien wat de mogelijkheden van deze groep zijn.

Hoe heb je van MDT gehoord?

Martine: “Ik was al een tijdje actief bij CNV Jongeren en sloot me aan bij De Realisten. Samen met andere jongeren in het toen nog Wajong-promoteam gingen we langs bij werkgevers om voorlichting te geven. Dat vond ik zo leuk, dat ik meer wilde doen. Inmiddels kon je bij CNV Jongeren MDT volgen. Je gaat dan niet alleen langs werkgevers, maar bezoekt ook scholen om voorlichting te geven én doet mee aan meet-ups voor je eigen persoonlijke ontwikkeling."

“Weinig werkgevers staan open voor jongeren met een beperking. Dat wilde ik veranderen.”

Waarom deed je mee aan MDT?

Martine: “Ik vind het belangrijk om een bijdrage te leveren aan een arbeidsmarkt voor iedereen, omdat ik zelf merk hoe lastig het is om werk te vinden. Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt vallen vaak buiten de boot. Met dit project, voor deze kwetsbare groep, kunnen we onze boodschap verder verspreiden.”

Wat heb je allemaal gedaan?

Martine: “Eerst werkten we aan onszelf. We kregen bijvoorbeeld zes interessante lezingen over persoonlijke ontwikkeling. Ook heb ik geholpen bij een training van CNV Jongeren voor mensen die een collega hebben met een arbeidsbeperking. Zij leren hoe ze die collega helpen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Zodat ze volwaardig mee kunnen doen.

Ik mocht met een 'pitch' tijdens deze training mijn persoonlijke verhaal delen over het leven en werken met een beperking. Zo liet ik zien wat je wel en juist niet moet doen. En hoe je een collega met een beperking helpt, bijvoorbeeld door persoonlijk betrokken te zijn.

En nu?

Martine: “Ik heb hele mooie mensen ontmoet. Als je allemaal een gezamenlijk doel hebt, voel je je snel op je gemak. Ook heb ik veel over mezelf geleerd. Soms voelde ik bijvoorbeeld weerstand. Ik had dan de neiging om daar een ander de schuld van te geven. Nu weet ik dat je dan soms naar jezelf moet kijken.”

“Ik heb hele mooie mensen ontmoet.”

“In onze groep voelde ik me op mijn plek en gehoord, iets wat ik miste op school. Bij de Realisten kijken ze naar wat je kan en niet naar wat je hebt. Ik ben nu klaar met mijn MDT, maar nog steeds betrokken. Zo deel ik mijn ervaring met MDT en de Realisten Academie en geef voorlichting aan nieuwe jongeren."

In 6 stappen naar jouw ideale MDT

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.