Ervaringen

Kyara (19) bij een MDT

Een portretfoto van Kyara (19)

Kyara (19) volgt vakken binnen het laatste jaar van de richting Horeca en Dienstverlening in het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Via haar eigen school – De Zonnehoek in Apeldoorn – werd ze ‘P.A.’ op twee verschillende gebieden. Het hielp Kyara om te ontdekken wat ze later voor werk wil doen: “Nu weet ik dat horeca echt mijn ding is.”

Proeven van twee sectoren: sport en horeca

Onder schooltijd mocht Kyara proeven van twee sectoren: sport en horeca. Voor ze zich op gaf, moest ze wel even nadenken: “Ik vond het wel spannend, want ik wist nog niet precies wat ik kon verwachten.” Haar nieuwsgierigheid trok Kyara over de streep. Nadat ze op school leerde over sport en hoe je anderen daarin begeleidt, mocht Kyara aan de slag in de sportschool. Het verraste haar hoe goed dat ging: “Het hielp dat iemand mij begeleidde. Iedere week vertelde ik ouderen een uur lang hoe ze fitnessapparaten moeten gebruiken. Leuk, want ik hou erg van sport.”

“Het leukste vind ik broodjes maken voor andere leerlingen, want dat is gezellig.”

“Horeca is gezellig, want we doen het samen”

Het sportavontuur beviel Kyara zo goed, dat ze startte met een nieuw traject bij ‘Ik ben P.A.’. Dit keer in de horeca. Kyara: “Ik mag op vrijdag samen met anderen de lunch voor leerlingen op school verzorgen. Het is gezellig, want we doen dat samen. Op donderdag levert iedereen een briefje in, zodat ik de dag erna precies weet wat iedereen op z’n broodje wil.” Binnenkort start Kyara met een stage bij een café of restaurant, om het geleerde in de praktijk te brengen.  

Kyara ontdekte welk werk ze leuk vindt

Samenwerken vindt Kyara het leukste aan haar MDT-trajecten. En dat ze ontdekt heeft wat voor werk ze echt leuk vindt: “De juf hielp me bij het kiezen, want ik vind heel veel leuk. Als P.A. kon ik testen wat ik kan. En je komt dus steeds met veel mensen in contact. Het is leuk om samen te werken met andere leerlingen.” Wat het uiteindelijk wordt? Misschien kiest Kyara in de toekomst wel voor twee banen. Kyara vertelt enthousiast: “Ik heb echt zin om te gaan werken. Ik loop nu stage bij een kinderdagverblijf, waar ik kinderen voorlees en help. Later wil ik graag in de horeca aan de slag én met kinderen werken.”

“Ik zou MDT aanraden, ook als je denkt dat je er niet goed in bent”

Andere jongeren die ‘Ik ben P.A.’ overwegen, wil Kyara geruststellen. Zelf dacht ze van tevoren dat je ergens goed in moet zijn. Maar dat hoeft niet: “Iedereen kan dit wel. Ik zou het zeker aanraden om je op te geven.”

In 6 stappen naar jouw ideale MDT

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.