Ervaringen

Job (15) bij MDT in het onderwijs

Een portretfoto van Job (15)

Job (15) hoort voor het eerst van MDT op school. Hij zit in dan in de brugklas en op zijn school Guido Arnhem is dan net een proef begonnen met het aanbieden van MDT tijdens schooltijd.

MDT Proeftuin Guido

Het doel van het programma ‘Proeftuin Guido’ is jongeren de kans te bieden wat voor een ander te betekenen, meer mensen te leren kennen en hun sociale vaardigheden te trainen. Daarnaast gaan ze schooltijd nuttiger vinden én weten misschien beter welke opleiding ze later willen doen. Dit traject is speciaal gericht op jongeren in de leeftijd van 14 tot 19 jaar op GSG Guido Arnhem.

"Ik wilde MDT samen met een vriend van school doen"

Job: “Tijdens een blokuur kwam een mevrouw in de klas vertellen over MDT op mijn school. Ze vertelde dat we elke dinsdagmiddag iets buiten het schoolgebouw konden doen waarbij we konden ontdekken wat we leuk vonden en we ook iets goeds voor een ander konden doen.

We mochten kiezen uit een aantal dingen. Bijvoorbeeld activiteiten doen met dementerenden in een verpleeghuis, helpen in een winkel voor vluchtelingen of computerles geven aan ouderen. Ik hoefde er niet over na te denken. Mijn oudere zus, die hier ook op school zit, had ook al gezegd dat ze mee zou doen. Wel wilde ik mijn MDT graag samen met een vriend van school doen. We konden kiezen voor een project voor een lange periode of meerdere korte achter elkaar. Ik koos voor het laatste.

Ik vond het echt mooi om te zien hoe blij ze waren als wij kwamen.

Computerles geven aan ouderen

"Tijdens het eerste MDT-project gaven we computerles aan oudere mensen. De meesten wisten niet hoe ze een e-mail konden versturen of hoe internet werkt. In het begin ging ik veel te snel voor de ouderen. Ze begrepen er niet zoveel van. Ik sprak erover met mijn begeleider en na wat handige tips over hoe ik met ouderen kan omgaan, ging het een stuk beter!

Ik merkte dat ik er in mijn volgende project ook wat aan had. Dat was met dementerende ouderen in een verzorgingstehuis. We deden activiteiten op een huiskamer. Van tevoren dacht ik dat deze mensen heel moeilijk te benaderen waren. Maar na een tijdje leerde ik ze kennen en wist dan: ‘die meneer weet echt nog alles over vroeger, die mevrouw heeft moeite met praten.’ Ik vond het echt mooi om te zien hoe blij ze waren als wij kwamen."

Nu weet ik dat ik later in een woonvorm met ouderen wil wonen.

Helpen met de website van de vluchtelingenwinkel

"Het derde project dat ik nu doorloop is ook weer samen met mijn schoolvriend. We maken de website van de vluchtelingenwinkel hier in Arnhem. Daarvoor kom ik soms bij de winkel zelf, maar vaak doen we de werkzaamheden vanuit school of heel soms thuis. Ik heb expres gekozen om zoveel mogelijk verschillende projecten te doen. Het werken met ouderen deed ik, omdat ik later in zo’n woonvorm zou willen wonen waar ouderen en studenten bij elkaar in een gebouw wonen. Als ik later op kamers ga zou ik dat willen. Maar ik moest wel eerst uitzoeken of ik ouderen wel leuk vond. En dat vind ik.

Ik dacht dat ik niet goed zou zijn in websites bouwen, maar ik blijk er toch gevoel voor te hebben.

Mijn laatste MDT met de website deed ik omdat ik graag een technische studie wil gaan doen. Ik keek naar de TU Delft, meer richting machinebouw ofzo. Ik dacht eigenlijk dat ik niet zo goed zou zijn in websites bouwen. Maar nu kijk ik naar een opleiding daarvoor. Hier ligt echt mijn interesse en ik blijk er nog gevoel voor te hebben ook!”

Lees meer over MDT

Ook een MDT doen bij MDT Onderwijs?

MDT Onderwijs

  • Heel Nederland
  • Natuur & Dier (+ 8 onderwerpen)

Een MDT combineren met school, studie of een tussenjaar. Dat is het idee achter MDT Onderwijs. In kleine groepjes volgen deelnemers een MDT-traject van...

In 6 stappen naar jouw ideale MDT

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.