Ervaringen

Darren (17) bij Local Heroes

Een portretfoto van Darren (17)

Na het afronden van de opleiding VMBO basis aan de middelbare school, begon Darren (17) aan de MBO-studie Accountmanager. Daar voelde hij zich helaas niet op zijn plek. Darren stopte in het eerste jaar en zat een paar maanden slecht in zijn vel. Tot een kennis vertelde over MDT (maatschappelijke diensttijd).

Darren vertelt dat hij ‘eigenlijk niks deed’ in die periode: “De moeder van een vriend van mij werkt bij de gemeente. Ze tipte me MDT. En toen had ik twee opties: of een baantje zoeken en werken tot ik aan een nieuwe opleiding kon beginnen, of me opgeven voor maatschappelijke diensttijd.” Omdat Darren voor zijn gevoel niets te verliezen had, ging hij het MDT-avontuur bij Local Heroes in de Zaanstreek aan.

“Het samenzijn in een groep heeft me goed gedaan”

De eerste weken voerde Darren veel gesprekken. Zo leerde hij de groep en de begeleiding kennen. Darren: “Het samenzijn in de groep deed me goed. We bespraken wat we uit deze periode wilden halen.” Darren was, net als een paar andere deelnemers, vooral zoekende naar een passende opleiding. Samen gingen ze op bedrijfsbezoeken. Daar was Darren vooral onder de indruk van welke rollen je binnen een grote organisatie allemaal kunt vervullen.

Sportvideo’s voor kinderen

Sport is de passie van Darren. Hij speelt op hoog niveau korfbal. Local Heroes gaf hem de kans om zijn enthousiasme over sport over te brengen op anderen. “Samen met twee andere jongeren uit het traject mocht ik sportvideo’s maken voor kinderen van de voetbalvereniging. We deelden ze op WhatsApp. Omdat we de video’s voor kinderen maakten en er geen volwassenen meekeken, had ik er vertrouwen in dat het lukte.”

“De kleuters vinden me leuk. Net nog, kwam eentje me uitzwaaien toen ik wegging.”

“Na MDT ben ik gaan helpen op een basisschool bij mij in de buurt”

Darren heeft zijn MDT net afgerond, maar zet zich nog steeds vrijwillig in voor anderen. Inmiddels doet hij dat op een basisschool: “Drie dagen in de week assisteer ik de gymmeester. Ik leg oefeningen uit en help de kinderen. Erg leuk. Net nog, toen ik afscheid nam op school, bleef één van de kleuters me uitzwaaien.”

En daarna? Darren heeft inmiddels uitgevogeld dat hij vanaf het nieuwe schooljaar aan zijn passie korfbal gaat werken. Hij schreef zich in voor een opleiding tot topsporter aan het Johan Cruyff College in Amsterdam. Darren heeft nu een stuk meer zin in studeren dan vorig jaar: “Ik zat in een rotperiode en het is me gelukt om daaruit te komen. Ik heb het vertrouwen teruggekregen in mezelf.”

Ook een MDT doen bij Local Heroes?

Local Heroes

  • Oostzaan  (+ 3 locaties)
  • Natuur & Dier (+ 8 onderwerpen)

Bij deze MDT leer je je plek in de maatschappij te vinden. Je volgt een leiderschapstraining waarin samenwerken, groepsdruk en organiseren terugkomt. Iedere...

In 6 stappen naar jouw ideale MDT

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.