Ervaringen

Maas (20) bij Rotterdamse Helden

Een portretfoto van Maas (20)

Nadat Maas (20) klaar was met de middelbare school, koos hij voor een tussenjaar. Een periode die hij graag nuttig wilde besteden. Maas zocht naar een baan, maar koos uiteindelijk voor vrijwilligerswerk. Want anderen iets leren leek hem wel wat. Als één van de Rotterdamse Helden hielp hij ouderen wekelijks bij het werken met de computer in de bibliotheek Rotterdam: “Ik merk dat werkgevers MDT op mijn cv interessant vinden."

Rotterdamse Helden

Maas is één van de 750 Rotterdamse Helden, waarmee UVV jongeren enthousiast maakt om vrijwilligerswerk te doen. Jongeren die meedoen leveren niet alleen een positieve bijdrage aan de stad, maar werken ook aan hun eigen vaardigheden en ontmoeten leeftijdsgenoten. En soms ook ouderen, zoals bij de MDT van Maas.

Waarom deed je mee aan MDT?

Maas: “In mijn tussenjaar na de middelbare school wilde ik gaan werken, maar dat lukte niet direct. Ik wilde mijn tijd graag nuttig besteden en ervaring op doen voor de toekomst. Wat mij aansprak aan MDT, is dat je in de buurt aan de slag kan en zelf bepaalt hoeveel tijd je kwijt wilt zijn. Door die flexibiliteit, heb ik me aangemeld voor MDT.“

"Wat mij aansprak aan MDT, is de flexibiliteit."

Wat heb je allemaal gedaan?

Maas: “Samen met twee andere jongeren heb ik ouderen computerles gegeven bij de bibliotheek in Rotterdam. Wekelijks hielpen we zo’n tien mensen drie uur lang. Hun kleinkinderen hebben niet alle tijd om ze te helpen met de computer, en wij vonden het leuk om te doen. Het niveau was heel verschillend: sommige ouderen konden nog niet omgaan met de muis en het toetsenbord, en bij anderen legden we al snel uit hoe websites werken.

Maas geeft computerles

“Ik volgde een bestaande lesmethode en bouwde vanzelf een band met de groep op. Zo kwam ik ineens wekelijks in Delfshaven, een wijk die ik nog niet zo goed kende. Ik ontmoette zoveel verschillende mensen. Het leren werkte echt twee kanten op. Met een Hindoestaanse man praatte ik bijvoorbeeld veel over koken. Van hem leerde ik hoe je roti maakt!”

En nu?

Maas: “Na mijn MDT ben ik actief gebleven bij Rotterdamse Helden als lid van het jongerenpanel. En het heeft me geïnspireerd om ook nu, naast mijn opleiding Internationale bestuurskunde, vrijwilligerswerk te gaan doen. Dat doe ik op een basisschool in stadsdeel Zuid. Zo zie je maar, het zit er nog steeds in dat ik anderen iets wil leren!

Werkgevers vinden MDT op mijn cv interessant, dus ook op dat vlak heeft het geholpen. Iedereen kan iets uit vrijwilligerswerk halen. Of je nu mensen wilt ontmoeten of aan je carrière wilt bouwen. Ik zou het gewoon eens proberen, dan zie je hoe flexibel het kan zijn. Hou je dan wel aan de afspraken, zodat je mensen niet in de steek laat.”

Ook een MDT doen bij Rotterdamse Helden?

Rotterdamse Helden

  • Rotterdam Kralingen-Crooswijk
  • Natuur & Dier (+ 8 onderwerpen)

Word een Rotterdamse Held. Je doet hele normale dingen en krijgt daar hulp bij. Noah helpt bijvoorbeeld kinderen met het maken van huiswerk als huiswerkbegeleider...

In 6 stappen naar jouw ideale MDT

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.