Ervaringen

Fleur (21) bij een MDT

Een portretfoto van Fleur (21)

Fleur Blom (21) zit in het laatste jaar van haar studie HBO Social Work. Toen ze tijdelijk een kamer kon huren in de stad waar ze studeert, vond ze bij Sportvrienden haar MDT.

MDT Sportvrienden on the move

Bij het project Sportvrienden van On the Move werden studenten Social Work en studenten die de minor Sport & Samenleving volgen aan de Hogeschool Utrecht (HU) gekoppeld als sportvriend aan jongeren in de jeugdzorg.

Sporten gecombineerd met vrijwilligerswerk

“Ik zit op de Hogeschool Utrecht (HU) en woon zelf in een stad 40 minuten verderop. Vorig jaar kon ik twee maanden een kamer in Utrecht huren. Ik dacht: als ik daar toch ben, kan ik misschien wel iets met sport doen. Ik voetbal namelijk best intensief in mijn stad. Op een dag scrolde ik door Facebook en zag daar op de pagina van de HU een oproep die mij aansprak: sportmaatjes gezocht in Utrecht. Dat klonk wel als iets voor mij: sporten gecombineerd met vrijwilligerswerk."

Op een dag scrolde ik door Facebook en zag daar een oproep die mij aansprak: sportmaatjes gezocht

De touwtjes uit handen geven

"Bij Sportvrienden worden jongeren met een kwetsbaarheid gekoppeld aan studenten en gaan samen sporten. Ik vond het wel wat spannend om mij aan te melden. In mijn stad ben ik coach van een damesvoetbalteam en dus heb ik normaal alle touwtjes in handen. Nu moest ik maar afwachten wat er op mij af kwam. Een mooie uitdaging! Ik bezocht een Sportvrienden-bijeenkomst waar de jongeren en studenten elkaar ontmoetten. Ik vulde een formulier in met mijn hobby’s, interesses en opleiding in en op basis daarvan werd ik gematcht aan een jongere, mijn sportmaatje."

10 weken sporten met een maatje

"Het was een jongen die nog niet zo lang in Nederland woonde. De drempel was voor hem te groot om zich aan te melden bij een reguliere voetbalclub. Dit was overzichtelijk: 10 weken sporten, samen met een maatje. Dus ik belde hem, haalde hem op met de fiets en zo fietsten we elke dinsdagavond naar de voetbaltraining. In het begin ging het contact soms moeizaam. Het was al snel een kwartier fietsen en de vragen en verhalen kwamen vooral vanuit mij. We hadden in ieder geval wel één gezamenlijke hobby: voetbal. Dus daar ging het in het begin vooral over. Later kwamen er vanuit hem ook steeds meer verhalen."

Hij heeft zich nu aangemeld bij een reguliere voetbalvereniging. Heel leuk om te horen!

"Tijdens onze laatste gezamenlijke training vertelde hij dat hij zich had aangemeld bij een reguliere voetbalvereniging bij hem in de buurt. Heel leuk om te horen! Toen de trainingen voorbij waren, ben ik gaan kijken wat ik er nog meer mee zou kunnen toen en toen heb ik een cursus opgezet voor andere studenten die ze zouden kunnen volgen bij Sportvrienden."

"Ga dit doen!"

"Aan jongeren die twijfelen zou ik willen zeggen: ga dit doen! Mijn eigen drijfveer was dat ik iets wil doen waarbij ik iemand help en er zelf ook iets aan heb. En dat is gelukt: ik hielp een ander en heb er zelf ook iets aan overgehouden. Een groter netwerk bijvoorbeeld en het staat goed op mijn cv.”

In 6 stappen naar jouw ideale MDT

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.