“Bijna de hele klas meldde zich meteen aan”

Iets doen voor een ander én ontdekken wat je later wilt worden. Dat wilden Maria en Amira (beiden 15) wel. MDT bleek voor hen een leerzame manier om bij hun droomberoep een ‘kijkje in de keuken’ te krijgen. Maria liep bijvoorbeeld een dagje mee met de lokale politie, terwijl Amira ontdekte wat een tandarts allemaal doet.

MDT: Become a local hero

Maria en Amira deden het afgelopen jaar MDT via ‘Become a local hero’, een initiatief in Noordoostpolder, Urk en Dronten dat jongeren helpt bij het ontdekken van hun talenten. Jongeren bepalen in overleg zelf bij welke (maatschappelijke) organisaties ze mogen meelopen en wat voor vrijwilligerswerk ze gaan doen. Zo helpen ze een ander en oriënteren zich tegelijkertijd op hun loopbaan.

Hoe heb je van MDT gehoord?

Maria: “Een kennis van mij is een van de begeleiders van ‘Become a local hero’. Toen hij vertelde wat je allemaal kunt doen, was ik enthousiast. Ik heb me toen eerst aangemeld voor het jongerenpanel.“

Amira: “Petra en Adriana van ‘Become a local hero’ kwamen bij ons in de klas vertellen over MDT. Ze lieten leuke voorbeelden zien en vertelden wat MDT inhoudt. Bijna de hele klas heeft zich meteen aangemeld!”

"Het leek me leuk om mensen te ontmoeten en waarde door te geven aan anderen.”

Waarom deed je mee aan MDT?

Maria: “Ik kom oorspronkelijk uit Pakistan en woon nu 2,5 jaar in Nederland. De taal heb ik geleerd, en ik begin te wennen aan de systemen en het weer. Het leek me leuk om mensen te ontmoeten en waarde door te geven aan anderen.”

Amira: “Mensen helpen leek me leuk. En dat je op plekken komt waar je anders niet komt.”

Maria & Amira (beiden 15), deden hun MDT bij Become a local hero

Wat heb je allemaal gedaan?

Maria: “Ik wist niet meteen wat ik wilde doen. Maar wel dat ik criminologie interessant vind en dat ik later misschien met kinderen wil werken. Bij mijn MDT wilde ik ontdekken wat ik het leukste vind. Ik heb een dagje meegelopen met de politie, vrijwilligerswerk gedaan bij een organisatie voor kinderen die niet op vakantie kunnen en een criminoloog geïnterviewd. Ik werd overal met open armen ontvangen.”

Amira: “Bij een verzorgingshuis mocht ik helpen in de keuken, ik stond naast de juf op een basisschool en ik hielp kinderen bij jongerencentrum Heelal met een knutselproject. Ook liep ik mee bij een tandprothetische praktijk, want ik wil al van jongs af aan tandarts worden. Dat was echt leerzaam.”

"Ik zou iedereen die nieuwe ervaringen wil op doen, MDT aanraden."

En nu?

Maria: “Nu weet ik dat ik later psychologie of criminologie wil studeren. Ik zou iedereen die nieuwe ervaringen wil op doen, MDT aanraden. Je ontmoet nieuwe mensen en krijgt veel tips.”

Amira: “Mijn MDT was leuk en leerzaam. Je kunt het naast je schoolvakken doen, want je krijgt vrijstelling als dat nodig is. Ben je een leeftijdsgenoot en lijkt het je wat, dan zou ik je aanmelden.”