Ervaringen

Tirsa (19) bij Yourcube

Een portretfoto van Tirsa (19)

Even leek het coronavirus de plannen van Tirsa (19) om deel te nemen aan MDT te dwarsbomen. Maar MDT-organisatie Yourcube bood haar een alternatief waardoor ze misschien in een nog wel diverser MDT-traject terecht kwam. We vroegen Tirsa naar haar ervaringen.

Hoe kwam je met MDT in aanraking?

Tirsa: “Ik volgde iemand van vroeger op Instagram. Zij deelde een foto met daarop een logootje, dit bleek van Netwerk Rotterdam (een onderdeel van MDT-organisatie Yourcube) te zijn. Ik was nieuwsgierig naar wat het precies was en zo kwam ik op de website van het project. Daar zag ik dat ze iets aanboden wat ik zelf ook al eens had bedacht: een soort snuffelstages bij bedrijven of organisaties om er zo achter te komen waar je interesses liggen en waar je eventueel later zou willen werken.”

Wat verwachtte je van MDT?

Tirsa: “Dat ik zou ontdekken welke kant ik op wil en waar ik later mijn beroep van wil maken. Ik had vooral interesse in psychologie. Ik deed namelijk eerst HBO Sociaal Juridische Dienstverlening, maar het bleek dat ik eigenlijk alleen jurist kon worden. Dat paste toch niet helemaal bij mij. Dus ga ik straks Social Work doen. Ik ben veel meer geïnteresseerd in psychologie. Waarom doen mensen zoals ze doen? Hun gedragingen, heel interessant. Ik zou in maart beginnen met de snuffelstages. Maar toen kwam helaas het coronavirus en werd alles stopgezet.”

Een jongen uit Syrië is mijn taalmaatje. Door gewoon te praten met elkaar, leert hij stapsgewijs de taal

En toen?

Tirsa: “Mijn begeleider van Netwerk Rotterdam belde mij op. Ze vroeg of ik het interessant zou vinden om toch MDT te doen voor ongeveer 4 uur per week, maar dan ‘coronaproof’. Dat wilde ik wel! En nu doe ik eens per week boodschappen voor een oudere dame. Zij heeft last van haar heup en ze helpt zelf ook mensen in haar omgeving in deze coronatijd. Zo komt ze niet meer aan haar eigen boodschappen toe, dus die doe ik nu voor haar. We kletsen ook altijd nog even, ze is erg aardig.

Ook heb ik laatst met kinderen uit verschillende buurthuizen in Rotterdam een speurtocht gedaan. De buurthuizen zijn nu gesloten vanwege het virus. Wel een uitdaging hoor, met die kids! Ze waren in het begin heel druk en luisterden slecht. Mijn geduld werd soms echt op de proef gesteld. Later ging dat gelukkig een stuk beter en kreeg ik er meer lol in. Tot slot ben ik taalmaatje van een jongen uit Syrië. Hij is nog niet zo lang in Nederland. Ik bel hem wekelijks. Door gewoon te praten met elkaar en hem af en toe te helpen met de juiste zinnen en woorden, leert hij stapsgewijs de taal en het is gezellig.”

Wat heb je tot nu toe aan MDT gehad?

Ik merk nu hoe leuk het is om iets voor een ander te doen

Tirsa: “In eerste instantie zag ik het echt als iets voor mijzelf, om uit te zoeken welke studierichting ik wilde. Nu merk ik hoe leuk het is om iets voor een ander te doen. Die oudere mevrouw is echt blij als ik kom. En die jongen uit Syrië reageert ook altijd enthousiast. Dat voelt echt goed. Mijn begeleider heeft in de tussentijd een online gesprek geregeld met een psycholoog. Dat was echt inspirerend! Ik dacht dat je als psycholoog alleen therapeut in een praktijk kan worden. Maar je kan er alle kanten mee op. Op een HR-afdeling van een bedrijf of organisatie werken bijvoorbeeld ook psychologen. Dat wist ik helemaal niet.”

Ook een MDT doen bij Yourcube?

Yourcube

  • Amersfoort  (+ 18 locaties)
  • Natuur & Dier (+ 8 onderwerpen)

Proeven, ontdekken, leren en ontmoeten: op je eigen niveau en passend bij je persoonlijke interesses en doelen. Na een kennismaking en intakegesprek zoekt...

In 6 stappen naar jouw ideale MDT

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.