Weblogs

Dagboek van... Izy bij Defensie

Leden van het MDT-jongerenpanel reizen regelmatig het land door om een MDT-organisatie te bezoeken. Deze keer ging Izy naar de kick-off van MDT bij defensie.

Izy: "Na de zomer is het weer tijd om aan het werk te gaan. Niet zomaar aan het werk, nee we gaan op bezoek bij defensie. Niet om op keuring te gaan, maar om deel te nemen aan de start van MDT bij defensie. We moeten vroeg uit de veren om naar Amsterdam af te reizen. We ontmoeten elkaar op A’dam Centraal en gaan met de bus verder richting het scheepsvaartmuseum, waar ook het Marine Etablissement gevestigd is. We worden ontvangen door Rowan en Nina, zij organiseren MDT bij defensie. De andere begeleiders stellen zichzelf en defensie ook voor; admiraal, adjudant, corporaal, enzovoorts.

Als we allemaal ons MDT-legershirtje aan hebben en onze telefoons in hebben geleverd gaan we van start. In drie groepen moeten we geblinddoekt van een touw een vierkant maken. Dit was lastig, al helemaal omdat je de andere nog niet goed kende. In de tweede opdracht moesten we allemaal het touw met twee handen vast houden en dan proberen een knoop te maken. Na de opdrachten gingen we met onze begeleider terug kijken op de samenwerking binnen de groep.

Na de groepsopdrachten kregen we militaire kaarten van Amsterdam. Daar stond een kruisje op aan gegeven. Met onze groepjes moesten we daar zien te komen. Bijna elk groepje was meteen goed gelopen! Ondanks dat we ook nog wat legerrugzakken en dozen mee moesten sjouwen waren we binnen zo’n 10 minuten op de plaats van bestemming. We waren uitgekomen bij een speeltuin, waar we allerlei klusjes kregen. Als militair moet je ook wel eens humanitaire hulp bieden en dat was wat wij gingen doen. Er werd o.a. geschilderd, gesnoeid, ramen gepoetst en geveegd. Hierna gingen we weer terug richting de kazerne.

Ondertussen was het alweer lunchtijd. Als lunch kregen we voedselrantsoenen per tweetal. Super interessant om te zien hoe veel je wel niet moet eten als je op missie of oefening bent, in een dagrantsoen zaten wel zo’n 5500 calorieën. We proefden ook nog van de gevriesdroogde maaltijden, best lekker! Met onze buikjes weer gevuld kregen we nu uitleg over de medische kant van defensie. Een van de aanwezige militaire deed alsof ze flauw viel en wij moesten haar helpen, ging heel soepel… Na deze opdracht gingen we ook weer evalueren hoe dit ging. Corporaal Prio vertelde over zijn rol in het leger en zijn extra bevoegdheid om eerste hulp te verlenen. Ook een arts die bij defensie werkte vertelde over haar baan. We maakten nog een groepsfoto en er was nog een borrel met hapjes en drankjes om de officiële start van MDT bij Defensie te vieren. Super leerzame dag waarin we zagen hoe breed defensie eigenlijk is! In oktober gaan ze een bivak organiseren voor jongeren. Verder zijn ze er nog niet helemaal uit hoe MDT in te vullen, maar met hun enthousiasme komen ze er wel!"

De jongeren krijgen uitleg over MDT bij Defensie

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.