Programma maatschappelijke diensttijd kondigt Impact Finance Toolkit aan

Aan de vooravond van de 'Dag van de vrijwilliger' heeft programma maatschappelijke diensttijd (MDT) de Impact Finance Toolkit geïntroduceerd. De online toolkit helpt organisaties die MDT aanbieden bij het zoeken naar alternatieve financieringsvormen.

Mini-symposium Dag van de Vrijwilliger

Duurzaam financieren: Impact Finance Toolkit

Tijdens maatschappelijke diensttijd zetten jongeren tussen de 14 en 27 zich een periode vrijwillig in voor de samenleving. Jongeren die meedoen ontwikkelen hun talenten en doen tegelijkertijd iets voor een ander. De Impact Finance Toolkit helpt om MDT na de officiele start in maart 2020 een blijvend karaker te geven. Social Finance NL ontwikkelde de online toolkit, die MDT-initiatieven moet helpen minder afhankelijk te worden van subsidies van de Rijksoverheid.

Inzicht verschaffen, inspireren en begeleiden

De online toolkit geeft deelnemende initiatieven op hun situatie toegepaste informatie over alternatieve financieringsmogelijkheden voor MDT. Na het invullen van een vragenlijst, laat de tool bijvoorbeeld zien welke financieringsvorm het beste past bij een initiatief en waarom. Met de tool wil programma MDT inzicht verschaffen, inspireren en begeleiden.

"Vrijwillige inzet versterkt sociale cohesie, verhoogt welzijn en draagt bij aan talentontwikkeling. Nu en in de toekomst."

MDT stimuleert vrijwillige inzet onder jongeren

Nederland is een land van vrijwilligers. ABN AMRO, Programma Maatschappelijke diensttijd (MDT), Oranje Fonds en Social Finance NL stonden vandaag stil bij de vraag hoe de Nederlandse samenleving effectief gebruik kan maken van vrijwillige inzet bij maatschappelijke projecten. Het karakter van vrijwillige inzet verandert voortdurend, maar is van groot belang ter bevordering van een inclusievere samenleving, zo concludeerden de aanwezige partijen.

Lucas Meijs, hoogleraar Volunteering, Civil Society and Businesses, benadrukte dat het doen van vrijwilligerswerk veel potentiële positieve effecten heeft.  “Vrijwillige inzet versterkt sociale cohesie, verhoogt welzijn en draagt bij aan talentontwikkeling. Nu en in de toekomst,” aldus hoogleraar Meijs. “Als samenleving moeten we iedereen die kans gunnen en bieden.” Ook benadrukte hij dat de hele samenleving verantwoordelijk is voor de toekomst van vrijwilligerswerk. “We zijn allemaal rentmeester van vrijwillige energie.” MDT sluit hierop aan door met haar programma vrijwillige inzet onder jongeren te stimuleren.

Over Social Finance NL

De Impact Finance Toolkit is samen met Social Finance NL ontwikkeld. Social Finance NL (SFNL) is een social enterprise die maatschappelijke uitdagingen duurzaam en effectief oplost. SFNL is tot stand gekomen met steun van de founding partners Oranje Fonds en ABN AMRO en maakt onderdeel uit van het internationale Social Finance Global Network.

Over ABN AMRO

Met haar producten, innovaties en sponsorprogramma’s wil ABN AMRO bijdragen aan een schone, sociale en inclusieve samenleving. Bij alles de bank doet, staat de vraag 'How can we bank for better, for generations to come?' voorop.

Over Oranje Fonds

Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Ze zijn er voor iedereen die bij wil dragen aan de sociale verbinding in Nederland en in het Caribische deel van het Koninkrijk.

Benieuwd naar de Impact Finance Toolkit? De proeftuinen van MDT krijgen als eerste kans om de online toolkit te gebruiken, later wordt deze breder toegankelijk.